Hakkımızda

KURULUŞ:

    2547 SAYILI Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı kanunla değişik 7. Maddesinin 6/2 bendi uyarınca Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak kurulmuştur. 

MERKEZİN AMAÇ VE GÖREVLERİ:

1. Ulusal olduğu kadar uluslar arası bakımdan da büyük önemi olan Trakya bölgesinin Avrupa ve Asya arasında teşkil ettiği önemli köprü ve kavşak olma niteliği vurgulamak. Özgün kültürel kimliği ile bağıntılı olarak bölgeye adlarını bırakan Traklar ve onların bölgedeki uzun kültürel varlıklarının hazırlanması ve sürdürülmesine olanak tanıyan süreçlerin temsilcileri olarak da Trakya'nın diğer Prehistorik ve Protohistorik kültürleriyle birlikte, Trak kimliği ile çakışan dönemleri ve bütün bu devirlerin arkeolojik ve sanatsal oluşum ve miraslarını, kültürel ve tarihsel gerçeklerini incelemek.

Erken süreçlerden başlayarak Traklar ve diğer Trakya (Prehistorik ve Protohistorik) kültürlerin sanat ve kültürel gelişimlerini arkeolojik veriler ve sanatsal görünümler, tarihsel kanıtsal ve antropolojik yorumlar desteği ile modern bilim ve düşüncenin ışığında, ulusal ve uluslar arası boyutlarda, araştırmak, değerlendirmek ve tanıtmak.

2. Bu amaçla Traklar ve diğer kültürlerin maddi ve manevi verilerini ve kültürel görünümlerini teşhis ve tespit etmek için gerekli verileri toplamak, gerektiğinde bilimsel kazı ve yüzey araştırmalarını yapmak, dokümanları derleyip değerlendirmek, araştırma e tanıtma faaliyetlerini göstermek.

3. Traklar ve diğer kültürleriyle Trakya'nın erken dünyasını aydınlatabilmek ve oluşmuş kültürel, sosyal ve politik ilişkilerle birlikte karşılıklı kültürel ve sanatsal alışverişleri aydınlatarak ekonomik ve ticari gerçekleri teşhis ederek bu kültürler ve süreçlerini anlayabilmek için Balkanlar ve Kuzeybatı Anadolu'da yaşamış olan çağdaş kültürler ve Trak Kültür ortamından gelen Bitynia, Phrygia, Lydia ile birlikte, Keltler (Galatlar), İliryalılar ve "Deniz Kavimler" olarak bilinen (Pelas Tyrsen ve diğer) kültürlerin öncelik taşıdığı bir bütün içinde Miken/Aka ve diğer Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgesi kültürleriyle birlikte Avrupa kıtasının Prehistorik ve Protohistorik kültürleriyle ilgili, Türkoloji ve Trakya merkezli araştırmalar ve çalışmalar yapmak.

4. Trakoloji başta olmak üzere bahsi geçen kültürler ve bölgeler üzerinde çalışma yapan ve onlara ilgi duyan ulusal ve uluslar arası resmi ve özel kurum, kuruluş, müze, enstitü, kütüphane, dernek (kültürel), örgüt (kültürel) ve şahıslarla irtibat kurup, karşılıklı bilgi alışverişi ve bilimsel yardımlaşmada bulunmak. Ulusal ve uluslar arası karşılıklı bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek, konferans, panel, sempozyum, kongre ve sergi faaliyetlerine iştirak etmek ve tip faaliyetleri etkinleştirmek.

5. Trakya bölgesinin ve bu bölgenin kültürlerinin yakın ilişkide bulunduğu Kuzeybatı Anadolu kesimini içine alan Marmara bölgesinin tümü ve Ege bölgesinin kuzey kesimlerinin maddi ve manevi değerlerine sahip çıkan ve değerlerle ilgilenen birimleriyle (vilayet, kaymakamlık, belediye, muhtarlık, eğitim kurumları, askeri birlikler, vakıf, kültür dernekleri, diğer resmi kamu ve özel kuruluşlar, vb.) temas kurmak, işbirliği yapmak ve gerektiğinde birlikte çalışmak.

6. Bu amaçlar doğrultusunda ve Merkezin amacına uygun olarak, ulusal ve uluslar arası alanda yayın yapmak ve merkez adına yayı (kitap, kitapçık ve süreli yayın gibi) faaliyetlerde bulunmak.

Bu içerik 21.01.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1027 kez okundu.